Monday, September 30, 2013

Pulut Kelapa dengan Ikan Masin



Assalammualaikum dan Selamat Pagi...

Ermmmm hari ini saya nak jamu mata dengan sarapan pagi ala kampung.

Pulut tanak di gaul dengan kelapa parut dan dimakan dengan ikan sepat masin.

Pernah makan ke?




Biasanya ia adalah sarapan orang orang di sebelah utara Semenanjung Malaysia. Kalau tidak silap, menu ini disediakan di waktu pagi, dimakan sebelum pesawah turun ke bendang.

Tetapi tidaklah mereka bulat bulakan pulut tu seperti saya buat. Saya buat untuk cantikkan food presentation saja.

Selain itu, kopi merupakan minuman yang sinonim dengan menu ini.


Sesekali mengimbau kembali kenangan lama berdasarkan cerita lama dari arwah nenek saya. Walaupun saya tidak pernah ke sawah tetapi boleh bayangkan dari cerita cerita orang orang lama.

By the way, ini bukanlah sarapan saya pagi tadi. Tak tahan mata kalau makan pulut awal awal pagi, nanti layu pula mata waktu bekerja.



Thursday, September 12, 2013

Soy Panna Cotta with Passion Fruits


Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.....


Betul kata orang....

Bila dah lama tak update blog, memang ambil masa nak kembali aktif seperti dulu. Bukannya tak masak tapi rasa berat je tangan nak sediakan props dan nak ambil gambar.

Walhal dah plan pelbagai benda nak cuba especially bila tiba weekends. Even dah siap beli semua bahan, tapi bila sampai weekends, automatically jadi malas.

Tambahan kalau hari mendung dan hujan, lagilah malas dan lembab macam cuaca kat luar rumah.
( saje je nak salahkan cuaca la pulak kan.....)




Bila dah agak lama tak pegang kamera, gambar makin teruk la pula. Rasa macam goyang dan blur.

Memandangkan sudah agak lama tak buat dessert, semalam saya cuma buat simple dessert, Soy Panna Cotta. Kebetulan 2,3 hari lepas semasa merayap di Jaya Grocer terjumpa buah markissa atau passion fruit ni. Ingatkan nak buat jus saja, tapi ok juga makan dengan panna cotta cuma ia agak masam sedikit. Tetapi boleh tambahkan sedikit gula icing ke dalam isi buah markissa ini.