Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....
Hidangan yang simple sangat, especially kalau dah buat Thai Sweet Chili Sauce tu sehari awal ke atau simpan dalam peti sejuk.Yang lain cuma goreng ikan dan potong mangga muda.
Thai Sweet Chili Sauce
6 pcs cili merah
5 pcs cili padi
3 ulas bawang putih
100 gms gula perang
4 tbsp cuka
1 1/2 cawan air
1 1/4 tbsp sos ikan
Garam secukup rasa
1 tbsp tepung jagung + 2 tbsp air - untuk pekatkan kuah
Cara cara
1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan air hingga halus.
2. Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan cuka dan biarkan hingga mendidih. Kacau sehingga gula larut, kemudian perlahankan api dan biarkan ia mereneh.
3. Masukkan sos ikan dan garam. Kuatkan api dan masukkan larutan tepung jagung. Kacau sebati.
4. Matikan api dan biarkan ia sejuk sebelum simpan di dalam bekas.