Friday, November 29, 2013

Tembikai Susu Bersantan



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Oh ya, hari tu saya tulis next entry hanya pada bulan December kan? 

Tak mengapalah since ada gambar yang boleh saya upload, saya akan update blog ni. Semuanya bergantung kepada masa dan keaadaan.

Actually bukanlah menu yang complicated atau yang awesome sangat pun, just simple and plain recipe. Saya nak habiskan balance buah tembikai susu dan kelapa parut dalam peti ais.



Kebiasaannya kalau nak buat dessert saya akan perah santan menggunakan air yang sudah dimasak supaya jika saya perlu panaskan, ia tidak perlukan masa yang lama.

Kebetulan masa saya balik Pahang tempohari, saya ada membeli manisan/gula kabong dalam bentuk cecair. Apa yang ada dalam fikiran saya pada masa tu ialah, sesuai kalau dimakan bersama kuih lopes atau boleh juga dicicah dengan lempeng. Tambahan sekarang musim hujan, bila hari cuti dan tidak kemana mana, mulalah perut bernyanyi minta diisi.



Apa yang anda perlukan cuma santan yang ditambah sedikit garam untuk menambahkan rasa "lemak" santan, buah tembikai susu yang dipotong dadu dan air manisan gula kabong. Kalau tiada, air gula melaka juga boleh digunakan. Kalau itupun tiada, anda boleh panaskan santan dengan gula pasir dan sejukkan didalam peti ais sebelum dimakan. Ataupun boleh masukkan ketulan ais semasa menghidang.


Tuesday, November 26, 2013

Spicy Soft Tofu Stew





Salam dan Selamat Sejahtera....

Tanpa sedar November sudah menghampiri penghujungnya. Dan tidak lama 2014 akan muncul, cepatnya masa berlalu...

Kalau dulu masa kecil, terasa lambat sangat masa berjalan. Bagaikan tidak sabar untuk menjadi dewasa, tetapi sekarang bagai tak cukup 24 jam sehari...

Itulah manusia namanya..

Tiada menu baru yang sempat dicuba,hujung minggu lepas memang dah siap beli barang sebab dah cakap dengan my husband nak masak something different during weekends. Memang tiada plan nak ke mana mana pun. Tiba tiba hari sabtu lebih kurang pukul 3 ptg, my husband suruh kemas baju, ajak balik Pahang. Biar betul... Apalagi, kelam kabut dibuatnya, tak perlu lipat, sumbat je apa yang sempat dalam bag then campak masuk boot kereta... Bila sampai kampung, baru perasan ada barang yang tertinggal....

Since tiada menu baru, just letak gambar Spicy Soft Tofu Stew. Layan gambar jelah ye...

Nampaknya bulan Disember baru ada entry baru sebab hujung minggu ni saya dan suami nak Cuti Cuti Pulau pula...

Selamat bercuti pada yang bercuti....


Tuesday, November 19, 2013

Pumpkin Chiffon Cake


Assalammualaikum dan Salam sejahtera.....

Bagai berkurun lama rasanya tak update blog. Memang malas yang teramat sangat lagipun sekarang sudah jarang ke dapur untuk sediakan lunch atau dinner. Kalau masak pun hanya yang ulangan atau simple sangat. Kalau dah malas sangat, masak mee segera saja. Tak kan itupun nak masuk dalam blog juga kot.....

Even camera pun malas nak angkat. Kalau outing pun guna handphone untuk ambil gambar. Huisshhhhh memang teruk kalau orang tua jadi malas ni tau....


Actually dah lama pending nak buat Pumpkin Chiffon Cake, walaupun dah pernah buat dulu dan failed. Alhamdulillah kali ni berjaya walaupun sedikit melekat di bahagian bawah pan. Saya modified dari resepi Matcha Chiffon Cake yang dibawah entry ni. Saya peminat tegar labu so apa juga menu berasaskan labu memang tak tolak punya...

Oh ya bercakap pasal matcha @ Green Tea, hari tu saya buat Green Tea Ice Cream. Memang terbaekkk la kat tekak saya. Tapi sebab malas nak snap picture, tak dapatlah nak share kat sini. InsyaAllah saya akan buat lagi memandangkan green tea masih ada berbaki.

Kepada semua pengunjung My Small Kitchen, terima kasih kerana sudi bertandang walaupun tiada entry baru. Akan mencuba sedaya upaya untuk buat regular updates.