Sunday, February 7, 2010

Gulai Usus Lembu


Pernah makan usus lembu?

Saya pernah makan yg orang lain masak tapi ini pertama kali saya cuba masak sendiri. Takde resepi khusus untuk menu ni, saya guna resepi gulai daging yg biasa saya buat. Cuma selepas bersihkan usus lembu, rebus hingga empuk atau lembut. Kalau ada Pressure Cooker lagi senang dan cepat. Dulu kalau balik Perlis, arwah my MIL selalu bakar dengan cara melilitkan usus ni pada buluh. My husband cukup suka makan usus bakar. Tapi sekarang susahlah sikit, saya pun tak berapa rajin nak membakar dengan cara cam tu. Kalau masuk dalam oven, dah kurang "kick" kata my husband.

4 comments :

pB said...

salam..

wah sedap ttttuuuuuu

rebus , lepas tu cicah air asam.

pernah makan perut kitab tak??

hazila said...

pB,
Yang rebus cicah tu pun pernah makan. perut kitab tu sedap juga. saya ni boleh katakan kebanyakan bahagian lembu pernah makan.

MamaFaMi said...

Mama tak tahu makan usus ni... yang warna putih tu kan, sebelum di masak? Tapi kalau paru, sepinggan pun selesai!

hazila said...

Mamafami,
Betul la tu yg panjang dan warna putih. leceh masa nak cuci. Saya beli kalau dah siap cuci.