Menu malam tadi, Asam Pedas Ikan Terubuk. Selalunya ikan terubuk ni sedap kalau belah belakang, isi dengan kelapa parut dan sedikit rempah ratus dan bakar. Aduhai!!!!! memang sedap tak terkata la kan, walaupun seksa juga nak makan sebab banyak tulang. Tapi sebab sedap, buat buat tak kisah bab tulangnya tu... Semalam cuba asam pedas terubuk resepi penyulawa@myresipi.com.
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- *10 biji cili kering - potong2, cuci dan rendam lembut
- *3 butir bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *1 cm halia
- *1 cm kunyit
- *10 gm belacan
- 1 biji terung asam - potong baji ( saya tukar kepada bendi )
- perahan asam jawa secukupnya
- minyak masak
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 2 tangkai daun kesum
- Bunga Kantan
- 1 ekor terubuk
Cara-cara
- Ikan terubuk dibersihkan dan dipotong 2.
- Kisar halus bahan (*). Panaskan minyak dengan api sederhana. Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan ikan, air dan perahan asam jawa. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
- Tambahkan garam secukup rasa. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan sayur bendi.
- Kacau, biarkan merenih hingga ikan cukup masak.Tutup api dan sedia dinikmati dengan nasi hangat.
- Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
1 comment :
ahh teringat plak kat terubuk masin perah limau...
Post a Comment