Sunday, April 10, 2011

Udang Kara bersos Cili Kering


Malam ni dinner dengan menu yang berasaskan udang. Fuhhhh...... kolesterol penuh selori ni. Tapi buat buat pejam mata sekejap, esok kena exercise apa yang patut.

Hari Jumaat saya ke pasar, dan saya akan terus ke satu gerai yang biasa saya pergi sebab dia selalu menjual seafood yang jarang atau sukar ditemui di gerai gerai lain. Contohnya seperti sebelum ini saya beli kekapis atau Scallop dan juga Udang Ketak yang sedikit mengerikan tu. Kali ni saya nampak Lobster atau udang Kara, walaupun tidaklah terlalu besar. Kalau besar sangat, menggigil tangan saya nak keluarkan RM, maklumlah boleh tahan juga harganya.

Saya beli 2 ekor, satu ekor saya panggang atau grill dan seekor lagi saya buat sedikit bersos. Isi udang kara yang dipanggang agak keras berbanding yang direbus.


Bahan bahan
1 ekor udang kara (Lobster) - dibersihkan dan direbus sebentar
3 tangkai cili kering - dipotong menyerong dan rendam dalam air panas
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan cili kering kisar
Sedikit minyak bijan
Garam dan gula

Cara cara
1. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan cili kering kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan minyak bijan.
3. Kacau rata dan iarkan hingga mendidih. Masukkan cili kering yang dipotong serong dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Susun udang kara di dalam pinggan, tuang sos ke atasnya atau boleh juga masukkan udang kara dan sos dan gaul sebati.

5 comments: