Sunday, February 12, 2012

Sayur Bayam dengan Siput Mentarang


Hari ni suami saya ajak ke Kuala Selangor untuk dapatkan fresh seafood. Sejak dah ada port baru untuk beli fresh seafood, boleh katakan setiap 2 minggu kami akan ke sana. Pagi tadi kami keluar rumah lebih kurang pukul 7.30 pagi dan sampai balik ke rumah lebih kurang pukul 10 pagi.


Kat sini memang banyak seafood yang segar dengan harga yang reasonable. Yang penting apa yang kami nak ada di pasar ni. Antara yang selalu suami saya akan cari ialah Sotong besar, Siput mentarang, Udang Kertak, kepah dan beberapa jenis ikan lagi.

Rasanya siput mentarang ni ada musim juga, sebab bukan hari hari boleh kita jumpa di pasar. Kebanyakannya di bawa dari Tanjung Karang atau dari Utara tanahair. Siput ni biasanya di dapati di kawasan tanah berlumpur. Kulitnya agak nipis tapi tajam. Saya pernah nampak orang masak lemak cili padi dengan batang keladi. Dan selalunya mereka masak dengan kulitnya sekali. Tapi saya selalu masak siput ni dengan sayur bayam dan saya akan asingkan isinya dari kulit, lebih senang untuk dimakan.


Sayur Bayan dengan Siput Mentarang

Bahan bahan
1 ikat sayur bayam - potong saiz yang sesuai
Isi siput mentarang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 biji cili merah - dihiris
Sedikit belacan
Garam
Air secukupnya

Cara cara

1. Masukkan air, bawang merah, cili merah, belacan dan didihkan.
2. perasakan dengan garam, masukkan daun bayam dan biarkan seketika hingga daun bayam layu.
3. Matikan api dan hidangkan bersama nasi putih.


Sambal tempoyak dengan timun

17 comments:

  1. mentarang ni slalu sy rebus atau bakar je..:)

    ReplyDelete
  2. hbby sy minat beno le mntrang ni...lenkali k zila lajak terus le k t intan...jemput le k teratak buruk sy..

    ReplyDelete
  3. saya tak pernah makan mentarang.. tp bila tgk gambar nih saya sangat terliur! uwaaaa..

    ReplyDelete
  4. Kunang Kunang,
    sya tak pernah rebus tapi pernah cuba bakar. Tapi my husband suka versi sayur cam ni.

    ReplyDelete
  5. Ummiaisyah,
    Nanti kalau hiway LATAR siap sampai Lumut, bolehlah lajak ke Teluk Intan sebab jimat masa.

    ReplyDelete
  6. salam kenal hazila...berseleranya tgk menu u & mmg suite dgn my taste. simple tapi confirm tambah nasi 2 kali.heheh!!

    ReplyDelete
  7. btw lupa nak tanya....daun yg u bt alas sambal tempoyak tu daun lirik ekk? ingat kat brunei je org guna ni

    ReplyDelete
  8. Hotmama,
    Sedap juga siput ni cuma agak leceh nak bersihkannya.

    ReplyDelete
  9. Rostina,
    Salam kenal juga dari saya. Actually tu daun pokok hiasan kat laman saya. Entahlah nama apa.

    ReplyDelete
  10. kHaiza,
    bagi penggemar siput ni memang tak akan lepaskan peluang merasainya.

    ReplyDelete
  11. hi saya nak tanya... seafood ni beli kat pasar kuala selangor ke kat tepi pantai?

    yatie, sawanila.com

    ReplyDelete
  12. Yatie,
    Siput ni dijual di pasar Pasir Penambang. Tapi kalau ke Pasar Tanjung Karang, mengikut kata penjual di situ ada penjual siput mentarang ni selepas pukul 2 ptg.

    ReplyDelete
  13. Tetelan air liurnya akak tgk lauk2 kat sini...siput mentarang...1st time dengo...tak penah makan pun...

    ReplyDelete
  14. pasir penambang dgan office i cuma 5 minit jer... walaupun suka cari fresh seafood kat situ tapi jarang jugak pegi situ pun...

    i suka udang gertak tu..

    ReplyDelete
  15. Salam Kak...Sedapnya sesekali dapat layan lauk ala-ala kg macam ni..lagi2 ada sambal belacan jadi pelengkap....

    ReplyDelete
  16. sejak pertama kali rasa siput mentarang yg org masakkan... sy dah mula jatuh cinta.. hehe.. husband pun sama.. tp tula.. kalau nak beli mmg kena pegi ke kuala selangor barula jumpa.. terliur la pulak tgk yg zila masak ni..

    u all pegi kuala selangor lalu ikut mana ek yg dekat?

    ReplyDelete