Ambil resepi dari MyR-Ringo. Kebetulan beli kepah masa pegi jalan jalan kat Giant Bukit Tinggi. So resepi ni saya copy paste aje...
Bahan-bahan ( 4 orang )
1 tin whole tomato (crushed)
1 tin air
1 ulas garlic (ketuk dgn belakang pisau, cincang)
1/2 batang cili kering (klu suka pedas tambah - potong 1cm, buang biji)
3 sb olive oil
400gm clam
garam secukup rasa, 1 sb gula,
1/2 kiub ikan bilis
1 tangkai parsley (racik halus)
Cara-cara
Masukkan kedalam periuk minyak, garlic n cili. Panaskan periuk. bila naik bau, masukkan clam. Kacau.
Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kiub ikan bilis. Biarkan sampai clam terbuka.
Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
No comments:
Post a Comment