Wednesday, March 26, 2008

Kerabu Taugeh

Rasa macam nak makan kerabu taugeh malam ni, so masa singgah pasar malam, beli taugeh sikit. Dulu pernah buat resepi kerabu taugeh Kak Pah-Sherry. Kalau tambah kerang ke atau perut lembu tentu lagi sedap. Tapi nanti lambat pulak dinner. Maybe next time....

Bahan-bahan
Sebungkus taugeh (dlm 50sen )
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa


Cara-cara


Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
Hiris halus bawang merah & cili padi.
Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.

No comments:

Post a Comment