Dari semalam dah plan nak masak rendang ayam dan pulut kuning. Sebenarnya tak ada sebab apa apapun. Pagi pagi kita dah masak rendang ayam tapi terlupa nak rendam pulut, jadi tak boleh kukus pulut. Cari cari kalau masih ada baki nasi impit nona dalam simpanan tapi tak adalah pulak. Jadi saya bawa bekal rendang ayam dan singgah kat kedai beli nasi impit yg dah siap masak. Habis cerita.....
Bahan-bahan
1 ekor ayam-dipotong sederhana besar
Bahan2 dikisar:-
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 biji cili api
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 batang serai
2 batang serai dititik
2 helai daun kunyit dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris kasar
4 cawan santan pekat
4 sudu besar kerisik
Garam, gula kabung dan serbuk perasa
3 Sudu besar cili giling/kisar
Sekeping asam gelugor
Cara-cara
Tumiskan bahan yg telah dikisar dan cili kisar sehingga pecah minyak dan naik baunya.
Masukkan ayam dan biarkan seketika sehingga keluar airnya.Kemudian masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan asam keping,serai yg diketuk,daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam.Tambahkan gula kabung dan perisa.Masak ayam sehingga empuk dan kuahnya pekat atau kalau suka bolehlah buat ia sedikit berkuah.
No comments:
Post a Comment