Saturday, April 26, 2008

Roti Jagung Berkismis


Resepi ambil dari lelayong@MyR. Baru nak mencuba guna Breadmaker walaupun dah agak lama beli. Bukan apa,tak berkesempatan sebab byk sgt benda yg perlu dilakukan. Tak terkejar rasanya. Maaf lela, saya copy paste jer.... Saya tak letak kismis sebab takde kat rumah. Tapi jagung mendak kat bahagian bawah roti, anyway gebu,lembut dan sedap. En. suami cakap " lepas ni semua benggali jual roti balik Pakistan la yek!"

Bahan-bahan ( 1 loaf )

220 gm susu segar
1 sudu kecil garam
45 gm butter
400 gm tepung gandum / tepung roti
45 gm gula kastor
1/2 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil bread sofftener
2 sudu kecil yis
1 tin jagung manis dalam tin-tapis,amik isi jer
Kismis-mengikut citarasa anda, kalau nak byk letak lebih.

Cara-cara

Masukkan semua bahan-bahan mengikut turutan dari atas hingga ke bawah (Kecuali jagung manis dan kismis).
Kemudian pilih setting untuk BASIC (Untuk crust saya pilih light).
Bila breadmaker dah masuk pusingan ke dua, baru masukkan jagung manis dan kismis-biar sehingga roti masak.
Keluarkan dari acuan roti,sejukkan dan potong nipis dgn menggunakan bread slicer.

No comments:

Post a Comment