Resepi ambil dari Skyblue. Sedap sangat cuma sos putih tu terlebih pekat sikit. Next time nak cairkan sikit, baru lagi kaw. Salmon ni memang le mahal sikit tapi sekali sekali apa salahkan!!!!
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 keping ikan salmon (ikan lain pun boleh, tak payah besar sgt, i beli terlalu besar)
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Secubit lada hitam
*1 cawan mashed potatoes atau nasi putih (I guna nasi jepun, tanpa cuka) >> bagi yg suka mkn nasi, masak lah lebih sikit.
Bahan-bahan untuk sos
2 sudu besar majerin atau mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh)
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cara-cara
Sediakan sos dulu: Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. Masukkan bahan2 lain, masak sampai didih sambil tu kacau-kacaukan. Matikan api dan diketepikan.
Ikan disalut dgn garam dan lada hitam. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak.
Letak 1/2 nasi di dlm pinggan kemudian letak ikan ke atas nya. Tuangkan sedikit sos kat atas ikan dan di sekeliling nasi.
Bahan2 lain ikut citarasa masing-masing, yg pentingnya adalah sos putih.
No comments:
Post a Comment