Bahan bahan
2 ekor ketam - disiang dan dibersihkan
1 batang serai
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 biji cili padi
1 keping asam gelugor
Garam secukupnya
Cara cara
- Bawang besar dimayang, bawang putih,halia, cili padi dan kunyit dihiris halus.
- Cili besar dipotong serong.Serai diketuk sedikit.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih,halia,kunyit dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan ketam, gaul rata. Masukkan sedikit air, kalau suka berkuah, boleh masukkan lebih air. Masukkan asam keping dan cili besar.
- Balik balikkan ketam dan tambah bahan perasa.
- Biarkan ia mendidih seketika. Bila ketam sudah masak, bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment