Thursday, May 15, 2008

Ketam Goreng Lada Hitam

Since semalam was a very buzy day for me, jadi utk dinner saya masak simple jer. Tak larat sangat nak masak lebih lebih sebab rasanya tak larat nak makan pun. Saya masak ketam goreng lada hitam, goreng ikan gelama dan makan leftover masak lemak perut & rebung semalam.

Bahan bahan
2 ekor ketam biru
Sedikit butter
2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 ulas bawang besar - finely chopped
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 tangkai daun kari
2 sudu besa kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
Garam
Gula

Cara
  1. Ketam dicuci bersih dan dipotong 2. Sepit ketam diketuk sedikit. Goreng ketam sehingga separuh masak, ketepikan dulu.
  2. Panaskan kuali, masukkan butter, semua jenis bawang, kicap, sos tiram, lada hitam dan daun kari. Tumis sehingga naik bau. Perasakan.
  3. Masukkan ketam yg telah digoreng dan masak lebih kurang 5-10 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment