Saturday, May 10, 2008

Ketam Pedas Songkla

Beberapa hari lepas, my husband bagitau yg dia nak makan Ketam Pedas Songkla. Sebenarnya dia membelek majalah RASA dan ternampak gambar masakan ni. So dia cakap macam sedap jer. Itu maknanya dia dah bagi hint suruh masak cam tu ler. Tapi disebabkan saya agak sibuk, jadi tak sempat nak masak. Cuma semalam agak free sikit bolehlah memenuhi permintaannya.

Bahan bahan

4 ekor ketam
4 ulas bawang merah
1 cm halia
1 batang serai
10 biji cili padi
Semua bahan dikisar kecuali ketam.
Sedikit sos ikan
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
2 sudu besar cili boh/giling
Garam
1 sudu serbuk kari
1 biji telur

Cara cara
  1. Ketam dicuci dan dipotong 2. Goreng separuh masak.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar,serbuk kari dan cili giling sehingga naik bau. Masukkan sos ikan, sos tiram dan sos cili.
  3. Masukkan garam secukup rasa, masukkan telur kemudian diikuti dengan ketam.
  4. Biarkan seketika kemudian bolehlah ditutupkan api. Boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment