Semalam my husband request nak makan sotong bakar, maklumlah hari tu masa gi Melaka bukan main lagi dia "menjamu selera" dengan sotong bakar. Tapi kali ni saya guna resepi sotong bakar dari Mat Gebu@MyR. Memang menyelerakan, bertambah tambah nasi dalam pinggan.
Bahan-bahan
500 g sotong besar
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
BAHAN2 UNTUK SAMBAL ASAM:-
1 inci belacan, dibakar
1 batang cili merah
10 - 12 biji cili padi
2 biji bawang merah kecil
Asam jawa sebesar ibu jadi, ramas dalam 3 camca besar air
3 biji limau kasturi
Sedikit garam dan gula
Cara-cara
Sotong dibersihkan, asing kepala dan badan. Cuci bersih bhg dalam badan sotong, kelar2 badan sotong tapi jgn putus. Bersihkan juga kepala sotong. Gaulkan dgn serbuk kunyit dan sedikit garam. Bakar sotong kurang lebih 5 - 8 minit pada setiap bahagian.
UNTUK SAMBAL ASAM:- Satukan cili merah, cili padi, garam dan belacan. Tumbuk hingga separuh lumat, masukkan bawang merah tadi dan terus menumbuk hingga agak lumat (jgn terlalu lumat). Masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn sedikit gula. Perah jus limau kasturi hingga tahap kemasaman yg diingini. Mesti ada rasa masam, manis, pedas dan masin dalam sambal ini.
Bolehlah dihidangkan bersama2 sotong bakar tadi...
No comments:
Post a Comment