Tuesday, June 3, 2008

Singgang Ikan Aya

Sebelum pergi bercuti hari tu, ada beli ikan aya@tongkol. Ingatkan nak masak masa weekend tapi since my parents datang dan kami takde kat rumah, jadi terbantut lah projek memasak tu. Jadi semalam,saya masak juga singgang ikan aya ni. Sebenarnya agak senang dan mudah sebab semuanya main rebus. Tapi bertambah juga nasi dalam pinggan terutama kalau ada sambal belacan. Resepi ni saya ambil dari liza@MyR.

Bahan-bahan

1 ekor ikan tongkol sederhana besar
3-5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 cm lengkuas
1 biji cili merah
1-2 ulas asam keping
4-5 biji cili padi
3-4 cawan air
garam secukup rasa

Cara-cara

Potong ikan...Hiriskan bawang merah, bawang putih dan lengkuas...Kemudian masukkan semua bahan-bahan dalam periuk...Masak atas api sederhana sampai mendidih...Bubuh garam secukup rasa...
Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment