Bahan Bahan
4 ekor udang bersaiz besar ( 300 gms)
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan paste tomyam
Sedikit Belacan
Sedikit air
Garam dan Gula secukup rasa
Cara caranya
- Tumis bahan kisar sehingga naik baunya. Masukkan sos cili,tomato, paste tomyam dan kicap cair.
- Masukkan sedikit air bergantung kepada kepekatan kuah yg dikehendaki. Biarkan ia mereneh seketika. Masukkan belacan.
- Masukkan udang dan gaul sekata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan ia masak seketika, tutup api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment