Wednesday, July 16, 2008

Bihun Sup Utara

Semalam rasa cam malas nak makan nasi, jadi saya terfikir nak masak bihun sup. Masa balik kerja saya beli tulang lembu utk buat sup dan sedikit perut lembu utk accessori tambahan.

Bahan bahan

300 gms tulang lembu
200 gms perut lembu
3oo gms bihun - direndam dengan sedikit serbuk kunyit
3 ulas bawang merah - dimayang dan digoreng
Sedikit lobak asin - jika suka
3 sudu makan cili kisar
1 tangkai daun saderi
1 biji cili merah
2 cm halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 packet sup bunjut (utk sup tulang)
Air
1 biji limau kasturi
Garam dan gula secukupnya

Cara cara
  1. Bersihkan tulang dan perut lembu dan rebus hingga empuk. Keluarkan perut lembu dan potong kecil kecil.
  2. Tumiskan halia, bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan tulang yg telah direbus bersama sama airnya.Masukkan juga sup bunjut.
  3. Masak sup hingga mendidih. masukkan bahan perasa secukupnya. Masukkan daun saderi.
  4. Untuk membuat sos/sambal: - Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak, masukkan garam dan gula. Ketepikan.
  5. Apabila menghidang, masukkan bihun ke dalam mangkuk,masukkan perut lembu, daging lembu yg diambil dari tulang, daun sup,bawang goreng, cili yg telah dipotong/dihiris nipis, limau dan lobak asin.
  6. Tuangkan sup ke atasnya. Tambahkan sos/sambal jika suka.
  7. Utk kali ini saya masukkan sayur kangkung yg telah dicelur.

No comments:

Post a Comment