Bahan bahan
300 gms tulang lembu
200 gms perut lembu
3oo gms bihun - direndam dengan sedikit serbuk kunyit
3 ulas bawang merah - dimayang dan digoreng
Sedikit lobak asin - jika suka
3 sudu makan cili kisar
1 tangkai daun saderi
1 biji cili merah
2 cm halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 packet sup bunjut (utk sup tulang)
Air
1 biji limau kasturi
Garam dan gula secukupnya
Cara cara
- Bersihkan tulang dan perut lembu dan rebus hingga empuk. Keluarkan perut lembu dan potong kecil kecil.
- Tumiskan halia, bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan tulang yg telah direbus bersama sama airnya.Masukkan juga sup bunjut.
- Masak sup hingga mendidih. masukkan bahan perasa secukupnya. Masukkan daun saderi.
- Untuk membuat sos/sambal: - Tumiskan cili kisar hingga pecah minyak, masukkan garam dan gula. Ketepikan.
- Apabila menghidang, masukkan bihun ke dalam mangkuk,masukkan perut lembu, daging lembu yg diambil dari tulang, daun sup,bawang goreng, cili yg telah dipotong/dihiris nipis, limau dan lobak asin.
- Tuangkan sup ke atasnya. Tambahkan sos/sambal jika suka.
- Utk kali ini saya masukkan sayur kangkung yg telah dicelur.
No comments:
Post a Comment