Bahan bahan
300 gms ayam - dipotong kecil
2 cm halia - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Sedikit capsicum/lada benggala merah dan kuning - dihiris menyerong
Garam
1 sudu makan black pepper - ditumbuk kasar
1 sudu teh tepung jagung
Air
Cara-cara
- Tumis bawang putih,halia dan bawang merah. Masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak. Kalau perlu masukkan sedikit air.
- Masukkan sos tiram,kicap dan black pepper. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan capsicum. Biarkan seketika. Perasakan dengan garam.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan ke dalam ayam sedikit demi sedikit bergantung pada kepekatan yg dikehendaki.
- Biarkan sehingga ayam masak, bolehlah dimatikan api.
No comments:
Post a Comment