Tuesday, July 15, 2008

Black Pepper Chicken

Semalam masa balik dari kerja, tengok dalam freezer cuma ada ayam. Lupa pulak, last weekend balik kampung jadi takdelah beli stok barang basah. Punyalah fikir apa yg nak dimasak dengan ayam ni, terfikir lama tak makan black pepper beef, tapi memandangkan ayam je yg ada, jadi kita tukar jadi Black Pepper Chicken.... Sempoi je nak masak ni, ikut apa yg ada kat dapur jer.


Bahan bahan

300 gms ayam - dipotong kecil
2 cm halia - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Sedikit capsicum/lada benggala merah dan kuning - dihiris menyerong
Garam
1 sudu makan black pepper - ditumbuk kasar
1 sudu teh tepung jagung
Air


Cara-cara
  1. Tumis bawang putih,halia dan bawang merah. Masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak. Kalau perlu masukkan sedikit air.
  2. Masukkan sos tiram,kicap dan black pepper. Gaul sebati.
  3. Kemudian masukkan capsicum. Biarkan seketika. Perasakan dengan garam.
  4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, masukkan ke dalam ayam sedikit demi sedikit bergantung pada kepekatan yg dikehendaki.
  5. Biarkan sehingga ayam masak, bolehlah dimatikan api.

No comments:

Post a Comment