1/2 biji buah sunlady melon / langkawi golden
750 susu segar
200 gms gula
1/2 sudu teh vanilla esen
Beberapa titik pewarna kuning
2 sudu makan tepung jagung
1 gelas air
3 biji kuning telur
50 gms susu tepung utk masakan
Cara cara
- Kisar buah melon/tembikai dengan 1 gelas air. Ketepikan.
- Panaskan susu segar bersama sama gula hingga gula larut. Bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam campuran susu tadi, masukkan juga susu tepung. Kacau sebati dan tutup api. Biarkan susu sejuk seketika.
- Pukul kuning telur hingga kembang, masukkan campuran susu kedalam kuning telur. Kacau sebati, masukkan buah melon yg telah dikisar dan gaul semua campuran.
- Untuk manual :- Masukkan campuran ke dalam bekas yg sesuai dan masukkan ke dalam freezer. Selepas beberapa jam, keluarkan dan pukul dengan mixer. Simpan semual. Ulang proses ini 2/3 kali.
- Untuk yg menggunakan ice cream maker boleh ikut arahan yg telah disertakan oleh manufacturer.
No comments:
Post a Comment