Ada kepala ikan merah dalam esbok, tapi tak kan nak buat kari lagi. Pening kepala saya bila kenangkan pasal kari ni. Saje search kat MyR kot kot ada resepi sup ke, dan berkenan kat resepi by Mat Gebu. Sesekali kena tukar selera la pulak.
Bahan-bahan
1 kepala ikan merah
1 batang serai, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus
Daun sup & daun bawang sebagai hiasan
BAHAN2 REMPAH:-
4 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia dan 1 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam*
1 keping hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah sup "Adabi"
1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Ikan dibersihkan, di potong ikut suka dan perap dgn limau dan garam utk 10 minit. Bilas kembali dan toskan.
- Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata.
- Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih yg dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
- Masukkan air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
- Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment