Friday, July 18, 2008

Sup Telur

Source Resepi cedok dari rumah cik Mat.
Bahan bahan
2 biji kentang - dikupas dan dibelah 4 setiap satu
4 kuntum black fungus - rendam sampai kembang
1 keping fucuk - direndam
20 tangkai kincham(lebih kurang) - direndam
Sedikit soo hoon - direndam
3 biji telur
2 ulas bawang putih - diketuk
3 ulas bawang merah - dihiris halus
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar ikan bilis - direndam dan ditumbuk kasar
Garam secukup rasa
Air
Cara cara
  1. Panaskan minyak, bawang putih, merah dan udang kering yg telah ditumbuk.
  2. Masukkan air secukupnya, kemudian masukkan kentang dan kiub ikan bilis. Masak hingga mendidih.
  3. Pecahkan telur di dalam periuk, pastikan telur tak pecah ( tapi saya fail bab ni.....),kemudian masukkan fucuk dan cendawan.
  4. Masukkan kincam dan tambah garam jika perlu. Kemudian masukkan soo hoon dan masak hingga kentang empuk.
  5. Hiaskan dengan daun sup atau daun bawang jika suka.

No comments:

Post a Comment