Bahan bahan
2 biji kentang - dikupas dan dibelah 4 setiap satu
4 kuntum black fungus - rendam sampai kembang
1 keping fucuk - direndam
20 tangkai kincham(lebih kurang) - direndam
Sedikit soo hoon - direndam
3 biji telur
2 ulas bawang putih - diketuk
3 ulas bawang merah - dihiris halus
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar ikan bilis - direndam dan ditumbuk kasar
Garam secukup rasa
Air
Cara cara
- Panaskan minyak, bawang putih, merah dan udang kering yg telah ditumbuk.
- Masukkan air secukupnya, kemudian masukkan kentang dan kiub ikan bilis. Masak hingga mendidih.
- Pecahkan telur di dalam periuk, pastikan telur tak pecah ( tapi saya fail bab ni.....),kemudian masukkan fucuk dan cendawan.
- Masukkan kincam dan tambah garam jika perlu. Kemudian masukkan soo hoon dan masak hingga kentang empuk.
- Hiaskan dengan daun sup atau daun bawang jika suka.
No comments:
Post a Comment