Bahan bahan
2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil garam
5 biji kuning telur
5 biji putih telur
1/2 sudu besar krim of tar tar
1/2 cawan minyak jagung
Jus oren dari 1 biji
3 sudu parutan kulit oren
3 biji pisang berangan yg masak
Cara cara
- Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
- Campurkan semua bahan kering di dalam satu bekas dan gaul rata menggunakan senduk kayu.
- Masukkan kuning telur, minyak jagung, jus oren dan parutan kulit oren serta pisang yg telah dilenyek. Gaul hingga sebati.
- Dalam mangkuk berasingan, pukul putih telur bersama krim of tartar sehingga kembang dan putih.
- Masukkan putih telur ke dalam adunan dan kaup balik adunan tetapi jgn terlalu lama.
- Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan masak selama 45 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan pada suhu bilik dan keluarkan daripada acuan. Boleh ditaburkan icing sugar jika suka.
No comments:
Post a Comment