Friday, September 26, 2008
Cornflakes Bermadu
My first kuih raya untuk tahun ni. Sekarang fikir nak buat kuih yg senang senang jer sebab dah kesuntukan masa. Malam nanti mungkin nak buat 1 jenis lagi.
Wednesday, September 24, 2008
Tapai Pulut
Tuesday, September 23, 2008
Card Raya dari Zana
Thanks Zana, betul a cam Zana kata tu. Sekarang saya cam biskut Chipsmore, sekejap ada, lamoooooo takde. Hari ni baru free sikit, baru nak kejor apa apa yg dah tertinggal. Baru nak fikir apa apa yg patut tentang Raya yg tak berapa hari lagi. Last weekend my mother in law datang sebab nak hantar my husband's cousin further study ke Mesir. Saya tanya mak dah buat kuih raya ker? Jawapannya senang jer, La beli jer lah. Waaa......
Monday, September 22, 2008
Kad Raya dai Akak
Dapat kad raya dari Akak. Terima kasih banyak banyak. Maaflah lambat sikit pegi ambik tu, maklumlah agak kesuntukan masa sikit. Tapi alhamdulillah, minggu ni dah back to normal. Baru nak fikir pasal persiapan Hari Raya. Tapi my husband dengan baik hatinya cakap tak perlu buat kuih raya dan suruh gi tunjuk jer.... Tapi mungkin buat 1 @ 2 jenis bergantung pada keadaan.
Award dari AlongRoz & Zana
Friday, September 19, 2008
Fruit Salad
Dah lama saya tak masak, memang letih sangat. Kalau boleh sampai kat rumah jer, nak tidur sampai pagi esok. Semalam pun sama, dah tak tau nak makan apa untuk berbuka. Jadi sampai rumah cuma buat fruit salad, memandang buah buah tu dah lama terperuk dalam peti ais.
Masa cuti Nuzul Quran hari tu, me and my husband pergi berbuka puasa kat Kelab Shah Alam. Sorry to say, the foods can be considered "NOT SO GOOD". Bukan tak bersyukur sebab ramai lagi orang tak berkemampuan yg hanya berbuka dengan nasi dan ikan kering tapi sekadar nak luahkan rasa hati. Last year we went to De Palma Inn Shah Alam.
Masa cuti Nuzul Quran hari tu, me and my husband pergi berbuka puasa kat Kelab Shah Alam. Sorry to say, the foods can be considered "NOT SO GOOD". Bukan tak bersyukur sebab ramai lagi orang tak berkemampuan yg hanya berbuka dengan nasi dan ikan kering tapi sekadar nak luahkan rasa hati. Last year we went to De Palma Inn Shah Alam.
Gift From Zanie
Monday, September 15, 2008
Mango Pudding
Resipi dari Yani@MyR.
Bahan-bahan ( 150ml- 4 cups )
50ml susu segar
50g gula
1 1/2 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
250g isi mango yg dah dikisar (puree)
50g plain yogurt
125ml whipping cream
Cara-cara
Bahan-bahan ( 150ml- 4 cups )
50ml susu segar
50g gula
1 1/2 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
250g isi mango yg dah dikisar (puree)
50g plain yogurt
125ml whipping cream
Cara-cara
- Masukkan serbuk gelatin ke dalam 1 sudu besar air. Kacau dan biarkan 10 minit. (Jgn masukkan air ke dlm serbuk gelatin utk elakkan gelatin dr berketul-ketul).
- Panaskan susu segar dan gula sehingga gula cair. Jangan sampai mendidih. Sejukkan sekejap. Kemudian masukkan gelatin tadi . ( Ini utk mengelakkan gelatin tu dari berbau) Kacau sehingga gelatin larut.
- Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam food processor/blander. Mix sehingga semuanya sebati.
- Kemudian masukkan campuran gelatin dan susu tadi. Mix lagi.
- Akhir sekali bolehlan tuang ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum mkn.
- Sebelum hidang bolehlah dihiaskan dengan susu pekat dan juga mango yg dipotong dadu.
Fettucinne Goreng
Semalam masak Kari Kepala Ikan Mayong dengan Sambal Udang untuk berbuka puasa. Jadi dah selalu masak, jadi takyah ler letak gambar kat sini. So pagi tadi masa sahur tak tau nak makan apa, tengok sambal ada sikit lagi, terfikir nak rebus pasta kemudian goreng ngan balance sambal uang tu. Punya malas perempuan sorang ni...
Friday, September 12, 2008
Tag dari Kak Ummi
Dapat tag dari Kak ummi,
1. Nama timangan-
- Keluarga panggil Kak Long, anak sedara panggil mak long ( saya dan suami anak sulong )
- Kawan kawan panggil zila
2. Saya seorang yang -
- Peramah kalau dah kenal
- A bit sensitive
- Suka sesuatu yg lasak dan aggresive ( camping/jungle tracking/cuti cuti Malaysia ) - contrast with my husband
- SUKA SANGAT SHOPPING
- Suka buat kerja dengan kadar segera / angin betul kalau tengok staff buat kerja lemah gemalai.
- Kadang kala cenggeng gak
3. Insan2 teristimewa -
- Suami, Keluarga ( Mak,Abah & Adik Beradik, Anak anak sedara), Kawan kawan...
4. Makanan -
- Saya tak berapa memilih tentang makanan, tapi fav. chinese food/thai food.
5. Favourite colour -
- Earth colours mostly. Selain tu suka warna biru dan apple green.
6. Favourite song -
- Light and Easy
7. Benda yg membuat anda stress -
- Bila org tak tepati janji
- Bila org buat saya menunggu
- Bila berdepan dgn customer yg banyak songeh
- Bila order makanan, makanan lain yg sampai
- Bila gaduh ngan husband... ( gaduh gaduh manja. hehehe...)
8. 3 benda dalam wallet -
- Duit
- IC
- Lesen memandu
- Lesen nikah ( Kad akuan nikah... kena bawak ooo, takut kena tangkap khalwat)
- Card Credit
- Gambar husband
- Kad ATM
( terlebih sudah..... org minta 3 jer..)
9. Kali terakhir menangis beriya-iya-
- Rasanya 2 tahun lepas, sebab nenek sebelah Mak meninggal dunia. Saya rapat ngan dia, first day Hari Raya Haji, lepas tu beberapa bulan lepas, tapi tak beriya-iya sangatlah cuma sedih sangat sebab mohon nak pergi Haji awal ngan Mak & Abah, tapi tak lepas sebab Tabung Haji informed ramai orang yg dah tua dan lagi lama memohon.
10. Saya dengan sukacitanya nak tag kawan kawan yg kat bawah ni. Tapi kalau dah pernah buat, tak perlulah.
- Zana
- Eiba
- Hana
- Zanie
- Azie
- SL
- Che 'Iza
- AlongRoz
Thursday, September 11, 2008
Sekadar Renungan
Beberapa hari ni takde entry masakan, sebabnya kadang kala masak yg biasa biasa atau ulangan ataupun memang tak masak langsung. Bz sesangat sekarang ni. So marilah kita renungkan sejenak.....
If you think you are unhappy, look at them
If you think your salary is low, how about her
If you think you are unhappy, look at them
If you think your salary is low, how about her
Wednesday, September 10, 2008
Baked Mac & Cheese
Semalam sempat masak ni jer, lepas tu bawa ke sahur.
Bahan bahan
250 gms makaroni ( direbus hingga kembang/al dante )
2 biji bawang besar di potong dadu
3 sudu besar rempah kari daging
300 gms daging cincang
1 tin susu cair / susu segar
1 tin air
3 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Keju mozarella/parmesan - diparut
Sedikit minyak
Cara cara
Bahan bahan
250 gms makaroni ( direbus hingga kembang/al dante )
2 biji bawang besar di potong dadu
3 sudu besar rempah kari daging
300 gms daging cincang
1 tin susu cair / susu segar
1 tin air
3 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Keju mozarella/parmesan - diparut
Sedikit minyak
Cara cara
- Tumis bawang besar sampai naik baunya. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging cincang dan kacau, msukkan susu dan air, kacau biar sekata.
- Masukkan makaroni dan gaul lagi. Setelah seketika, tutup api dan tuang makaroni ke dalam bekas caserol/tahan panas yg telah disapu sedikit minyak/butter.
- Pukul telur sedikit dan tuang ke atas makaroni tadi dan taburkan keju yang telah diparut.
- Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah sehingga masak atau 45 min.
Tuesday, September 9, 2008
Dapat Munga dari Eiba
Terima Kasih banyak banyak buat Eiba yg sudi pas bunga yg lip lap lip lap ni kat saya. Moga hidup kita sentiasa bercahaya dan bersinar seprti munga ni gak. Dengan sukacitanya nak pas kat
Hana
AlongRoz
Kak Ummi
Kak Jun
Azie
Dayang Kek Lapis
Zana
Syazwani
Dan semua yang sudi singgah di sini.
Cuba Teka?
Ikan Bakar
Kalau ikutkan plan memang nak masak macam macam makanan untuk berbuka, tapi mengenangkan bila dah sampai rumah hampir 8.30 malam, terbantut semua tu. Semalam cuma buat ikan bakar jer, sebelum tu beli 2 jenis lauk kat pasar ramadhan. Kat Shah Alam, ikan kembung bakar pun sampai RM4 seekor. Bayangkanlah kalau ada keluarga yang ramai dan ibu pula bekerja......
Monday, September 8, 2008
Tag dari Eiba
Dibuat antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, ashrie.blogspot.com, juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRom hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, cherita dapur, Was Will Always Me, Riszanie's Recipe Collection, Rozzan's Shared Recepis, Simply Me, Eiba Lives, My Small Kitchen
Ni arahannya, Copy gambar kat atas dan post kat blog anda. Teruskan mencari 5 orang lagi ( lebih pun takpe). Selepas mengenal pasti sesiapa yg sesuai, tinggalkan pesanan anda di blog mereka. Kemudian tempekkan url kat sebelah My Small Kitchen. Seterusnya saya nak pas tag ni kat :- Tak tau lagi. Belum gi tengok siape yg belum "kena" lagi. Dua tiga hari sibuk sikit.
Egg Tofu Soup
Peach Pudding
Saturday, September 6, 2008
Award dari AlongRoz,Hana dan Zana
Sweet & Sour Garoupa
Gulai Udang & Terung
Thursday, September 4, 2008
Sambal Kupang
Sizzling Prawn
Wednesday, September 3, 2008
Pecal Tanjung Karang
Walaupun saya bukan berketurunan Jawa, tapi saya memang suka makan pecal. Kalau saya tau yg dijual tu sedap, saya sanggup beratur walaupun ramai yg menunggu. Yg ini dijual di Bazar Ramadan di Seksyen 13, Shah Alam. Berbaloi untuk saya ler....... My husband cuma makan kuih 3 ketul jer. Oh ya, selalu kalau beli pecal, cuma diberi kuah pecal/kacang tapi yg ini special sikit sebab ada tambahan seperti kuah lodeh. Ermmm....sedapnya.
Tuesday, September 2, 2008
Tag dari Hana
The rules of the game get posted at the beginning. Each player answer the question about themselves. At the end of the post, the player then tags 5 people and posts their names. Then goes to their blogs and leaves them a comment. Letting them to know that they have been tagged. Let the person who tagged you know when you've posted your answer.So now, on to the questions...
1) What were you doing 5 years ago?
Masa tu keje makan gaji, asyik tak cukup memanjang. Hujung bulan keje kira coin..... (hehehe)
2) What are 5 things on your to-do list for today?
i) Kene siapkan keje yg Big Boss suruh pagi pagi buta lagi.
ii) Nak call bank
iii) Nak cuci kete sebab semalam hujan lebat.
iv) Tengah fikir nak buka puasa ngan apa hari ni.
v) Tengah fikir gak apa nak masak malam ni sebab buka puasa makan kuih muih dulu. Lepas tu baru makan nasi.
3) What are 5 snacks you enjoy?
i) Ice Cream
ii) Chocolate
iii) Kerepek (pisang/ubi dll)
iv) Buah - especially mango, tembikai dan nangka
v) Kek kot...
4) What are five things you would do if you were a billionaire?
Sebenornya tak pernah terfikir pun nak jadi billionaire, jadi tak tau nak buat apa masa tu. Tunggulah kalau dah jadi, saya sambung balik tag ni......
5) What are five jobs you've had?
Saya memang tak suka tukar kerja, jadi hanya pernah kerja 2 jenis jer dari dulu sampai sekarang. Dulu kerja makan gaji, sekarang kerja fikir camne nak cari duit utk bayar gaji.
1) What were you doing 5 years ago?
Masa tu keje makan gaji, asyik tak cukup memanjang. Hujung bulan keje kira coin..... (hehehe)
2) What are 5 things on your to-do list for today?
i) Kene siapkan keje yg Big Boss suruh pagi pagi buta lagi.
ii) Nak call bank
iii) Nak cuci kete sebab semalam hujan lebat.
iv) Tengah fikir nak buka puasa ngan apa hari ni.
v) Tengah fikir gak apa nak masak malam ni sebab buka puasa makan kuih muih dulu. Lepas tu baru makan nasi.
3) What are 5 snacks you enjoy?
i) Ice Cream
ii) Chocolate
iii) Kerepek (pisang/ubi dll)
iv) Buah - especially mango, tembikai dan nangka
v) Kek kot...
4) What are five things you would do if you were a billionaire?
Sebenornya tak pernah terfikir pun nak jadi billionaire, jadi tak tau nak buat apa masa tu. Tunggulah kalau dah jadi, saya sambung balik tag ni......
5) What are five jobs you've had?
Saya memang tak suka tukar kerja, jadi hanya pernah kerja 2 jenis jer dari dulu sampai sekarang. Dulu kerja makan gaji, sekarang kerja fikir camne nak cari duit utk bayar gaji.
Sweet Poem From Hana
We need friends for many reasons, all throughout the season.We need friends to comfort us when we are sad, and to have fun with us when we are glad.We need friends to give us good advice.We need someone we can count on, and treat us nice.We need friends to remember us once we have passed, sharing memories that will always last.
Nak pas kat kawan kawan pun kebanyakan pun kawan kawan Hana gak....
Nak pas kat kawan kawan pun kebanyakan pun kawan kawan Hana gak....
Monday, September 1, 2008
Bubur Nasi
Hari Ahad lepas, seperti biasa saya tinggal sorang kat rumah, nak masak beria-ia pun malas sebab sorang jer nak makan. Fikir punya fikir lebih baik buat bubur nasi. Ini memang untuk org yg malas cam saya la.. Semua bahan main lebur semua dalam periuk. Sebabkan saya lagi malas, masak guna microwave jer. Memang senang habis.
Tamago Yaki
Resepi asal menggunakan beberapa bahan dari Jepun yang saya takde kat rumah. Jadi saya suka suka hati modified mengikut apa yg ada dan citarasa sendiri.
Bahan bahan
3 biji telur ayam
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 shitake mushroom - dipotong kecil
Minyak utk menumis
Garam
Lada sulah
Cara cara
- Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake dan goreng seketika, kemudian angkat dan tos.
- Pukul telur bersama sama garam dan lada sulah. Masukkan cendawan yg telah digoreng sebentar tadi. Kacau lagi.
- Panaskan pan ( seelok eloknya pan yg khas utk membuat tamago yaki), sapukan sedikit minyak.
- Masukkan 1/2 bancuhan telur, bila bahagian bawah agak keras, gunakan chopstick kacau adunan sedikit. Lipat telur menjadi 4 segi.
- Sengetkan sedikit pan, masukkan balance telur dan buat cara yg sama. Biarkan sehingga masak, bolehlah diangkat dan sejukkan sebelum memotong.