Resepi asal menggunakan beberapa bahan dari Jepun yang saya takde kat rumah. Jadi saya suka suka hati modified mengikut apa yg ada dan citarasa sendiri.
Bahan bahan
3 biji telur ayam
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 shitake mushroom - dipotong kecil
Minyak utk menumis
Garam
Lada sulah
Cara cara
- Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake dan goreng seketika, kemudian angkat dan tos.
- Pukul telur bersama sama garam dan lada sulah. Masukkan cendawan yg telah digoreng sebentar tadi. Kacau lagi.
- Panaskan pan ( seelok eloknya pan yg khas utk membuat tamago yaki), sapukan sedikit minyak.
- Masukkan 1/2 bancuhan telur, bila bahagian bawah agak keras, gunakan chopstick kacau adunan sedikit. Lipat telur menjadi 4 segi.
- Sengetkan sedikit pan, masukkan balance telur dan buat cara yg sama. Biarkan sehingga masak, bolehlah diangkat dan sejukkan sebelum memotong.
No comments:
Post a Comment