Monday, September 1, 2008

Tamago Yaki


Resepi asal menggunakan beberapa bahan dari Jepun yang saya takde kat rumah. Jadi saya suka suka hati modified mengikut apa yg ada dan citarasa sendiri.
Bahan bahan
3 biji telur ayam
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 shitake mushroom - dipotong kecil
Minyak utk menumis
Garam
Lada sulah
Cara cara
  • Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake dan goreng seketika, kemudian angkat dan tos.
  • Pukul telur bersama sama garam dan lada sulah. Masukkan cendawan yg telah digoreng sebentar tadi. Kacau lagi.
  • Panaskan pan ( seelok eloknya pan yg khas utk membuat tamago yaki), sapukan sedikit minyak.
  • Masukkan 1/2 bancuhan telur, bila bahagian bawah agak keras, gunakan chopstick kacau adunan sedikit. Lipat telur menjadi 4 segi.
  • Sengetkan sedikit pan, masukkan balance telur dan buat cara yg sama. Biarkan sehingga masak, bolehlah diangkat dan sejukkan sebelum memotong.
Untuk gambar cara cara yg lebih jelas, boleh lihat di MyResepi, resepi Yamago Yaki by Ringo.


No comments:

Post a Comment