Bahan bahan
2 keping ikan tenggiri
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
4 tangkai lada kering
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk jintan putih
½ sudu kecil serbuk ketumbar
½ sudu kecil biji sawi
1 labu bawang besar – belah 6
1 tangkai lada merah – belah 4
1 tangkai lada hijau – belah 4
½ sudu kecil serbuk kunyit
½ cawan minyak
1 sudu kecil gula
1 sudu besar cuka
½ cawan air
Garam secukupnya
Cara cara
- Gaul Ikan dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga garing.Ketepikan.
- Kisar bawang merah,bawang putih,halia,kunyit dan cili kering.
- Pijar minyak didalam kuali, 3 sudu besar minyak gorengan ikan dan tumis bahan kisar dan semua serbuk jintan manis,putih dan ketumbar. Masak hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan biji sawi,gula,garam,cuka dan air. Kacau rata.
- Masukkan lada merah,hijau dan bawang besar. Gaul sekata.
- Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul supaya kuah mesra dengan ikan. Biarkan seketika kemudian bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment