Bahan-bahan
1kg kerang
1cm Halia
4 ulas bawang putih
1cm Halia
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
Sedikit minyak makan
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
Sedikit minyak makan
Cara-cara
- Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal,toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
- Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
- Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tiutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.
No comments:
Post a Comment