Friday, October 31, 2008

Kerang Masak Berapi

Resepi ambil dari MyResepi. Ada kelaianan sikit sebab selalunya asyik rebus cam tu jer.

Bahan-bahan
1kg kerang
1cm Halia
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
Sedikit minyak makan

Cara-cara
  • Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal,toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
  • Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
  • Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tiutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.

No comments:

Post a Comment