Wednesday, November 19, 2008

Egg Tart

Dah lama simpan resepi ni, asyik tertangguh jer nak buat egg tart. Senang sangat nak sediakan bahan bahan dan sedap. Resepi ambil dari MyResepi cuma saya buat 1/2 dari resepi asal.
Bahan bahan
bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence

Cara-cara
  • Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  • Masukkan butter. Sebatikan.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  • Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
  • Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
    Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie.
  • Tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  • Bakar dlm oven, suhu 160C selama lebih kurang 45 min atau sehingga keperangan, bergantung pada oven masing masing.

No comments:

Post a Comment