Bahan bahan
bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Cara-cara
- Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
- Masukkan butter. Sebatikan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
- Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
- Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. - Tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
- Bakar dlm oven, suhu 160C selama lebih kurang 45 min atau sehingga keperangan, bergantung pada oven masing masing.
No comments:
Post a Comment