Friday, November 14, 2008

Samosa

Tak taulah nak panggil samosa ke atau popia, sebabnya memang plan nak buat samosa tapi bila nak lipat jadi 3 segi tu asyik tak menjadi jer. Tension gak, asyik lipat sana lipat sini mau hancur kulit popia tu. Jalan yang paling senang gulung cam popia ler.

Bahan bahan
2 biji ubi kentang- potong dadu
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu makan rempah kurma - bancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air
200 gms daging cincang
Sedikit daun sup dan daun bawang - hiris halus
1/2 sudu teh garam
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  • Masukkan serbuk jintan manis,jintan putih,serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
  • Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak. Masukkan kentang dan air dan masak hingga empuk.
  • Masukkan daun sup dan daun bawang, gaul rata. Tutup api dan biarkan ia sejuk seketika.
  • Bentangkan kulit popia dan isikan dengan inti. Lipat membentuk segitiga atau gulung.
  • Panaskan kuali dan goreng hingga kekuninggan.

No comments:

Post a Comment