Tuesday, December 9, 2008

Sambal Kentang

Resepi dari Rahman bestari @ MyR. Sedap walaupun makan begitu saja. Sebabkan saya terlalu"rajin" jadi saya nak copy paste jer...

Bahan bahan

5-7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 - 2 inci belacan - ditumbuk
50gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
1 buku kiub ayam maggi / knorr
3 sudu makan cili giling
minyak masak untuk menggoreng dan menumis
serbuk perasa (kalau perlu)

Cara-cara
  • Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
    Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang.
  • Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
  • Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
    Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil.
  • Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment