Thursday, January 1, 2009

Ayam Goreng Madu Berempah

Resepi ni saya ambil dari Majalah RASA dan ubahsuai sikit mengikut kesesuaian.

Bahan bahan

2 ketul ayam
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan cili kering kisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu makan kicap manis
2 sudu makan madu
2 sudu makan sos tomato
Garam secukupnya
100 ml air - ikut pekat yg disukai

Cara-cara
  • Tumbuk halus bawang merag,putih dan halia. Campurkan serbuk kunyit dan serbuk kari bersama sedikit garam.
  • Perapkan bahan diatas dengan ayam selama 30 minit.
  • Goreng ayam hingga masak dan ketepikan.
  • Ambil bahan perapan tadi dan tumis bersama sama dengan cili kisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos tomato,kicap dan air. Gaulkan hingga mesra.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan perasan. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment