Sunday, January 18, 2009

Paru Goreng Berlada

Dinner malam ni masak yang simple jer. Selalunya kalau beli paru mesti buat dish ni atau sekadar goreng kosong.

Bahan bahan

300 gms paru - direbus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh belacan
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara-cara
  • Paru yang telah direbus, dihiris nipis,digaul dengan serbuk kunyit dan digoreng.
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sos tiram dan gaul rata.
  • Masukkan paru dan gaul agar semua bahan sekata.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment