Saturday, January 10, 2009

Serawa Mangga

Saya sukakan mangga, so apa apa yang kena menggena dengan mangga memang laju jer. Tapi bukan ler mangga yang kunci pintu pagar tu.... Hari tu beli mangga, memang confirm manis jadi hari ni saya beli lagi 4 biji. Tamak betul.... So hari ni saya cuba serawa mangga dari Fiza. Ermmm sedap, 2 mangkuk sekali hadap jer. Sorry ler Fiza, akak tengah malas so kopipes jer lah yek.
Bahan bahan

2 bij imangga - dipotong dadu
1 cwn santan pekat (segar)
1 cwn air
1/2 cwn gula
1 s/k garam

Cara-cara
  • Campurkan santan pekat dan air dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga gula dan garam mencair, sebati.
  • Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah dan meruap.
  • Mangga yang sudah dibuang kulit dan dipotong dadu diletakkan dalam cawan. Tuang kuah santan.
  • Boleh juga ditambah ais ketul jika mahukan hidangan dingin.

No comments:

Post a Comment