Bahan bahan
2 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana
15 biji cili kering *
Asam keping
2 cm lengkuas *
2 cm halia *
2 ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
Garam secukupnya
Sedikit gula kabung
400 ml santan pekat
Air
2 sudu makan rempah gulai nasi dagang
Cara cara
- Ikan dipotong dan dicuci, toskan.
- Kukus ikan bersama asam keping hingga masak. Ketepikan dulu.
- Kisar bahan bertanda *. Masukkan santan dengan air (lebih kurang 1 liter) ke dalam periuk dan masak lebih kurang 30 minit.
- Masukkan bahan kisar dan rempah gulai nasi dagang ke dalam santan dan kacau sebati dan biarkan ia mereneh pada api yang perlahan hingga naik minyak.
- Masukkan bahan perasa, gula kabung, asam keping, cili merah & hijau serta cili padi. Biarkan gulai mendidih, kemudian masukkan ikan tongkol yang telah dikukus tadi.
- Biarkan sebentar hingga semua bahan mesra, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment