Wednesday, March 25, 2009

Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan tongkol atau ikan aye, kebetulan masih ada rempah gulai nasi dagang yang my mom bawa temphari. Walaupun tak sesedap yang saya selalu makan tu, tapi kira oklah untuk tekak saya.

Bahan bahan

2 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana
15 biji cili kering *
Asam keping
2 cm lengkuas *
2 cm halia *
2 ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
Garam secukupnya
Sedikit gula kabung
400 ml santan pekat
Air
2 sudu makan rempah gulai nasi dagang

Cara cara
  • Ikan dipotong dan dicuci, toskan.
  • Kukus ikan bersama asam keping hingga masak. Ketepikan dulu.
  • Kisar bahan bertanda *. Masukkan santan dengan air (lebih kurang 1 liter) ke dalam periuk dan masak lebih kurang 30 minit.
  • Masukkan bahan kisar dan rempah gulai nasi dagang ke dalam santan dan kacau sebati dan biarkan ia mereneh pada api yang perlahan hingga naik minyak.
  • Masukkan bahan perasa, gula kabung, asam keping, cili merah & hijau serta cili padi. Biarkan gulai mendidih, kemudian masukkan ikan tongkol yang telah dikukus tadi.
  • Biarkan sebentar hingga semua bahan mesra, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment