Monday, March 23, 2009

Lala Goreng Cili Kering


Masa saya tengok Lala ni, teruja sebab saiznya yang agak besar dan masih hidup lagi. Biasanya lala yang saya beli dah tak segar dan saiznya pun sedehana saja. Sebabkan malam ni saya buat kari kambing, jadi tak jadi nak masak lemak. resepi ambil dari majalah cuma tukar sikit ikut bahan yang ada kat dapur.

Bahan bahan

500 gms lala - cuci dan tos
50 gms capsicum hijau - potong dadu
50 gms capsicum merah - dipotong dadu
50 gms capsicum merah - dipotong dadu
30 gms lobak merah - dipotong dadu
10 gms daun bawang
5 gms cili kering
2 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 cm halia *
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula

Cara-cara
  • Kisar bahan bertanda *. Tumis cili kering sebentar, masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram.
  • Masukkan lala, kacau rata. Masukkan semua bahan yang dipotong dadu.
  • Kacau rata dan biarkan ia masak hingga lala terbuka.Perasakan dengan garam dan gula.
  • Setelah kuah agak kering, bolehlah ditutup api.
  • Taburkan daun bawang sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment