Bahan bahan
500 gm siput buloh
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
5 cili padi *
2 cm halia *
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili kisar - kalau suka pedas
2 sudu makan susu cair/susu segar
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda *.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan cili kisar hingga garing/pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan susu cair/segar. Kacau rata.
- Masukkan garam secukup rasa, kemudian masukkan serai. Kemudian masukkan siput buloh tadi. Kacau hingga sebati.
- Biarkan ia mereneh sehingga semua kulit siput terbuka. ( Menandakan siput telah masak).
- Bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
hang ni mcm2 hazila.. siput ni mmg byk kat perlis maklumlah pantai berlumpur..ahhahaha.. aduhh awat lah hang masak siput ni.. aduhhhh sakit biji mata yatt ni tgk ahhahahaa.. tak tahan oooOOOOOo
ReplyDeletesedap tak siput buluh? ada rasa mcm siput lala ke? tak penah makan lagi siput ni.
ReplyDeletealamak teringin pulak nak rase siput ni nampak sedaplah..
ReplyDeleteYatt,
ReplyDeletehehehe...saja nak bagi panazzzz sikit.Rasanya byk kat pantai yang berlumpur.
Zaiy,
ReplyDeleteSedap gak, rasanya liat liat manja gitu. Lebih kurang rasa bamboo lala atau lala biasa. Cuma saiznya agak besar dan panjang.
Datin El,
ReplyDeleteJarang juga jumpa siput ni kat pasar. Tapi kalau kawasan pantai yg berlumpur mungkin senang. Rasanya datang dari area Sabak Bernam/Tanjung Karang dan selalunya kat Pasar Tani.