Bahan bahan
Udang
Tepung gandum
Garam halus
Serbuk lada sulah
Air Sprite
Cara cara
- Bersihkan udang, belah belakang,buang kekotoran dan tinggalkan ekornya.
- Gaulkan udang tadi dengan sedikit lada sulah (jika suka)
- Campurkan sedikit garam halus di dalam tepung gandum. Bancuh tepung gandum dengan air sprite. Kepekatan bancuhan mestilah pekat dan a bit lumpy.
- Maksudnya: Kalau kita salutkan dengan udang, bancuhan tadi tak jatuh.
- Biarkan bancuhan tadi seketika.
- Ambil seekor udang, balik balikkan dalam tepung gandum (tepung yg tidak dibancuh), celupkan dalam bancuhan tepung.
- Goreng dalam minyak yg banyak hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Ulang hingga selesai.
- Hidangkan dengan sos thai atau your favourite dipping sauce. Selamat mencuba.
Yummy! Panas, panas ...
ReplyDeletebest nye..camne nk mix tepung dia so dat melekat kat udang cam2? sy buat selalu nye tepung tak melekat la....tensen dennn
ReplyDeleteBlossom,
ReplyDeleteIt's yummy when you eat it hot. And plus the hot from the dipping sauce.
Nisa,
ReplyDeleteNanti akak update dan explain camne boleh melekat ye.
mohon copy resepi..tq..
ReplyDeletemohon copy resipi juga..thanks a lot..saya baru nak bertatih memasak :p.tumpang tanya..apa fungsi air sprite tu ya?
ReplyDeletesaya nak share kt fb saya ea....
ReplyDelete