Resepi saya ambil dari Majalah SEDAP, rasa udang ni lebih kurang masam masam pedas. Kalau tak suka pedas boleh kurangkan kuantiti cili yang digunakan.
Bahan bahan
600 gms udang besar - cuci dan tos
1 sudu teh air perahan limau nipis/lemon
1 sudu teh garam
3/4 sudu teh gula
50 ml air
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
6 cili merah
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 biji tomato yg agak besar
4 biji cili padi
1 cm halia
Cara-cara
- Lumur udang dengan air perahan limau selama lebih kurang 15 minit.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan udang dan gaul rata.
- Masukkan air, garam dan gula. Kacau rata.
- Kecilkan api dan masak hingga kuahnya agak pekat.
Ohhh Zila, bagi Vin sikit...looks so yummy.
ReplyDeleteHi VG,
ReplyDeleteFor me, it's look and taste yummy.