Tuesday, June 16, 2009

Emping

Pernah dengar tentang Emping? Kalau orang dari sebelah Utara mesti kenal dan pernah makan kan... Kebiasaannya ia dimakan diwaktu pagi sebagai sarapan. Saya pernah tengok ada orang makannya dengan pelbagai cara seperti masukkan emping ke dalam mangkuk dan tuang air kopi ke dalamnya, seperti mat salleh makan their cereals. Ada juga yang makan dengan mencampurkan/menggaulkan dengan kelapa muda parut,gula dan sedikit garam.

14 comments:

  1. mmm... tak pernah tahu.. getuk tu tahu la.. ni guna bahan apa yer?? kelapa yer..

    ReplyDelete
  2. Ida, emping ni dibuat daripada padi pulut yang muda. Ditumbuk hingga leper dan kalau nak simpan lama kena keringkan dulu.

    ReplyDelete
  3. ehm...bestnya emping ni kan...
    tapi dah lama x makan...zaman bebudak dulu2 je tak silapnya last mkan emping ni.

    ReplyDelete
  4. kalau nenek saya kata emping, dia maksudkan oat (mcm quaker oat tu)... sama ke?

    ReplyDelete
  5. oooo....mmm...sah la tak pernah makan..hehe

    ReplyDelete
  6. Lee lin, bentuk dia lebih kurang cam quaker oat tu.

    ReplyDelete
  7. Ida, tak ramai yg tau selain org sebelah utar.a

    ReplyDelete
  8. emping femes gak kat belah Temerloh.. tapi payah dah nak jumpa..

    Kak Hazila org Temerloh gak ke?

    ReplyDelete
  9. ohh.. kak Jengka berapa? Kuarga mentua saya Jengka 12.. Patut ler akak cam familiar aje ngan Temerloh.

    ReplyDelete
  10. Kite tak pernah makan lagi nie... gaul2 dgn kelapa tue nampak mcm best jugak...

    ReplyDelete
  11. Azmas, dekatlah tu, akak kat Jengka 9.

    ReplyDelete
  12. Ijan, sesekali back to zaman dolu dolu sedap gak.

    ReplyDelete