Pernah dengar tentang Emping? Kalau orang dari sebelah Utara mesti kenal dan pernah makan kan... Kebiasaannya ia dimakan diwaktu pagi sebagai sarapan. Saya pernah tengok ada orang makannya dengan pelbagai cara seperti masukkan emping ke dalam mangkuk dan tuang air kopi ke dalamnya, seperti mat salleh makan their cereals. Ada juga yang makan dengan mencampurkan/menggaulkan dengan kelapa muda parut,gula dan sedikit garam.
mmm... tak pernah tahu.. getuk tu tahu la.. ni guna bahan apa yer?? kelapa yer..
ReplyDeleteIda, emping ni dibuat daripada padi pulut yang muda. Ditumbuk hingga leper dan kalau nak simpan lama kena keringkan dulu.
ReplyDeleteehm...bestnya emping ni kan...
ReplyDeletetapi dah lama x makan...zaman bebudak dulu2 je tak silapnya last mkan emping ni.
Eyna lamanya tu.....
ReplyDeletekalau nenek saya kata emping, dia maksudkan oat (mcm quaker oat tu)... sama ke?
ReplyDeleteoooo....mmm...sah la tak pernah makan..hehe
ReplyDeleteLee lin, bentuk dia lebih kurang cam quaker oat tu.
ReplyDeleteIda, tak ramai yg tau selain org sebelah utar.a
ReplyDeleteemping femes gak kat belah Temerloh.. tapi payah dah nak jumpa..
ReplyDeleteKak Hazila org Temerloh gak ke?
Keluarga akak kat Jengka.
ReplyDeleteohh.. kak Jengka berapa? Kuarga mentua saya Jengka 12.. Patut ler akak cam familiar aje ngan Temerloh.
ReplyDeleteKite tak pernah makan lagi nie... gaul2 dgn kelapa tue nampak mcm best jugak...
ReplyDeleteAzmas, dekatlah tu, akak kat Jengka 9.
ReplyDeleteIjan, sesekali back to zaman dolu dolu sedap gak.
ReplyDelete