Sunday, June 21, 2009

Singgang Sotong


Resepi saya ambil dari Kak Nor @ MyR. Memang sedap makan singgang sotong dengan sambal buah binjai dan nasi panas. Bertambah tambah U.........

Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )

  • 500gm sotong
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Bahan2 yg digunakan
  3. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  4. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  5. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa.
  6. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.

No comments:

Post a Comment