Dulu saya dah pernah buat resepi ni, yang saya ambil dari Che 'Iza @ MyR. Memang sedap dan ada sedikit kelainan sebab menggunakan rempah 5 spices yang selalunya digunakan dalam masakan cina.
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 300 gm udang
- * 3 biji bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * 2 hiris halia
- 3 sb lada boh
- 1 sb sos tiram
- 2 sb sos tomato
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk rempah '5 spices'
- garam and gula secukup rasa
- Tomato belah 6
- 1 labu bwg besar belah 6
- daun bawang potong dlm 1 inci
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
- Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
- Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
- Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
- Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.
Terliur nye tengok udang2 tue.. nampak segar jer.. udang ape tue?
ReplyDeleteRasanya udang biasa tu cuma saiznya memang besar, XL.
ReplyDeleteamboi, mcm sedapnya... although tak tau 5 spices tu rasa mcm mana... :)
ReplyDeleteSusah gak nak describe rasa tu.... kalau nak tau, kenalah cuba.
ReplyDeleteWokeh ... memang aku kena gi kantin dah ni ... Perutku dah menjerit2 mintak diisi ...
ReplyDeleteYummy, sedapnyer ...
Kena makan ikut time,nanti perut masuk angin. hehehehe......
ReplyDeletesalam hazila..kat mana nak beli rempah tu..kat pasaraya besar ada tak?
ReplyDeleteSaya beli kat TESCO. Selain tu kat Giant dan Carrefour pun ada.
ReplyDelete