Thursday, July 2, 2009

Butter Prawn



Second dish, Butter Prawn. Punyalah lama memendam rasa tengok ramai dah buat. Start tengok kat rumah Kak Nor, lepas tu merebak ke kebanyakkan rumah blogger yang lain. Butter prawn ni khas untuk my husband sebab dish ni memang favourite dia. Kalau keluar makan kat Thai Restaurant, mesti order Butter Prawn. Dulu dulu hairan camnelah doirang buat telur yang bersarang tu. Tapi sekarang dah tau, bolehlah buat sendiri kat rumah. Boleh jimat belanja.....

Bahan Bahan

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

4 comments:

  1. huhu.. cikin tak reti la nak buat sarang dier tuh.. :(:(

    p/s: sarang udang tu mmg cantikla..:):)

    ReplyDelete
  2. lee lin,kalau tengah lapar tengok ni makin bertambah lapar la ye....

    ReplyDelete
  3. Cikin,
    Meh sini akak turunkan ilmu. hehehe....

    ReplyDelete