Dinner malam tadi saya cuma masak simple je. Resepi saya ambil dari buku masakan Selera Perdana.
Bahan bahan
250 gms daging - hiris lebar
.................................................
3 sudu besar cili giling
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
kisar halus
.................................................
3 tangkai daun kari
5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
bahan penumis
.................................................
1 sudu kecil pati asam jawa
4 suddu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil gula
Minyak secukupnya
Garam secukupnya
Cara cara
- Satukan daging dengan bahan kisar, asam jawa, kicap dan gula. Gaul sebati dan perap selama sejam.
- Pijarkan minyak dalam kuali, tumis bahan penumis hingga wangi.
- Masukkan daging, kacau rata dan tutup kuali. Masak dengan api sederhana hingga daging empuk.
kesian mamak kena masak :) hehe...
ReplyDeleteItu pasal kaler dia hitam. Mamak kan hitam hitam manis gitu.
ReplyDeleteMemang sesuai nama dengan kaler
ReplyDeletehehehe...hitam hitam si tompok manggis.
ReplyDelete