Dah 2 hari saya sibuk yang agak melampau. Hehehehe...mengalahkan calon yg bertanding kat Permatang Pasir pulak. Semalam masak yg sempoi je, mana yg sempat. My husband beli kuih dan kari sotong kat Restoren Azira Sect. 10 Shah Alam. Balik rumah saya cuma sempat buat Kerabu jantung pisang dengan cencaru goreng sambal.Kerabu Jantung Pisang
Bahan bahan
1 jantung pisang - direbus dan dihiris halus
1 ekor ikan kembung - direbus dan ambil isinya
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 ulas cili padi
Jus limau
Garam secukup rasa
Cara cara
- Tumbuk lumat bawang besar, cili merah dan cili padi.
 - Masukkan jantung pisang, isi ikan dan bahan yang ditumbuk lumat ke dalam bekas. Gaul rata.
 - Perasakan dengan garam dan jus limau.
 

zila kerabu jantungmu itewwww membuatkan ayeq liuq menitik ni,nasib baik dah berbuka
ReplyDeleteselamat bersahur hazila,mmg sangat letih tambahan jika cuaca panas..ujian!
ReplyDeleteBestnye kalo ade jantung pisang.. kite sgt jantung pisang nie kak...
ReplyDeleteMimi,
ReplyDeletekena masuk rumah kawan lepas berbuka, kalau tak asyik meleleh air liur je.
CM,
ReplyDeleteKat Shah Alam, semalam mendung. Pas tu bila ptg je hujan lebat. Saya letih sebab banyak kerja nak kena siapkan.
Ijan,
ReplyDeleteAkak nak cuba buat masak lemak jantung pisang pulak lepas ni. Pernah nampak kat mana entah...
kita suka jantung pisang/ pisang muda masak lemak... tapi tak reti buat sendiri
ReplyDeletelee lin,
ReplyDeletenanti saya cari resepi dan cuba dulu. Kalau ok, saya hantar signal cam batwan tu.....
ini menu sangat mengancam nafsu makan. sedapnya jantung pisang tu. aduh aduh.
ReplyDeleteBetul la kak gerau, sometimes simple dishes makes us drool.
ReplyDelete