Resepi dari Yani@MyR. Saya Copy & Paste dari MyR.
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 1/2(100ml) cawan susu segar
- 1(200ml) cawan fresh cream
- 20g gula melaka
- 7g gelatin powder + 1/4cwn(50ml) air
- *Sirap*
- 40g gula melaka
- 1/4(50ml) cawan air
Cara-cara
- Masukkan susu segar, fresh cream dan gula melaka ke dalam periuk. Sambil dikacau panaskan sehingga nampak mendidih. Kemudian tutupkan api.
- Masukkan pula gelatin yang telah dicampur dengan air. Kacau sehingga gelatin hancur.
- Sejukkan periuk ke dalam bekas yang mengandungi ketulan ais dan air sambil dikacau sehingga sejuk.
- Masukkan ke dalam acuan yang sesuai, sejukkan selama 1 jam.
- Untuk buat sirap pula. Masakkan gula melaka dengan 1/4 cawan air. Panas sehingga mendidih.
- Letakkan sirap ke atas pannacotta yang telah beku/ keras
jap jap nak amik sesudu pannacota...ermmm dap dap..kedai tu b4 pekan subang lama. Jln besar nuju ke Econsave, masuk kiri after cross junction. Jln nak masuk ke Tmn Sbg Permai ehh. Turun je bkt ada nmpk kilang blah kanan, blah kiri shoplots. Yg hat blah kiri tu, ada Restoran Puteri. Corner lot. Tak tau ler klo selera kak zila ok. Pada kita, huh, ngan lalat byk, tak betutup, alerrrrrr kurenggg ler mak nokk...Nak amik ayam, sekali tgk lalat dok men nyorok2 kat bawah kepak ayam. Ekekeke, best wooo...
ReplyDeleteZilaaa looks yummyyy nak nak ,makan kat cni je la nak buat penyakit misteri la hihihi
ReplyDeletehmmm nampak sangat sedap.Kena cuba ni!!
ReplyDeleteNampak menarik la kak... tak perah try lagi pannacota ni...
ReplyDeleteAbbot,
ReplyDeleteAkak tak pernah makan kat situ. Pernah tersesat ada la....
Mimi,
ReplyDeletehehehehe...meh la. Senang nak buat tu yg terbuat tu...
Kak CM,
ReplyDeleteLemak lemak manis gitu..
Ijan,
ReplyDeleteAkak pn first time cuba....
lain macam je bunyinyeer. he he he.
ReplyDeleteKak Gerau
ReplyDeletekeh keh keh...jangan ke lain ye kak.!!!