Nampak Anawahid buat, kecur air liur tengok rojak tauhu ni. Balik kerja tadi, singgah beli bahan untuk buat malam ni. Menyesal beli tauhu 2 ketoi je, lain kali kena buat lagi ni... Nanti saya nak kopipes resepi kat rumah ana.
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Sedikit air*(*bahan sos kacang)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera
Salam Hazila...sesekali makan rojak tahu ni mesti sedapkan? Aisey terasa macam nak buatlah letak cili padi lebih sikit...mmmm mesti kick kan?
ReplyDeleteBetul tu kak Ungku. Pedas sikit mesti lagi kick.
ReplyDelete