Malam tadi buat bun manis ni, cicah ngan sup tulang ayam tu. Puas hati betul kali ni bila tengok roti ni naik megembang, gebu dan lembut sangat. Syokk ooooo.... Resepi asal dari Mamafami rasanya tapi saya ternampak kat dapur Cik Mat Gebu. Terima kasih pada semua, sebab memang puas hati. My husband makan sampai 3 ketoi, cicah ngan susu. 1 ketoi tu punya lah besar, lepas habis 3 ketoi, terbongkang kekenyangan.
400 gm tepung roti
190 ml air
60 gm whipping cream
11 gm yis
80 gm gula pasir
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
Sedikit garam
60 gm butter
Cara-cara
- Masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting pada "DOH". Tunggu hingga selesai.
- Keluarkan dari machine, tumbuk sedikit supaya keluarkan angin.
- Bulat bulatkan doh dan masukkan dalam bekas pembakar yang sesuai. Biarkan ia naik sekali ganda.
- Sapaukan sedikit butter pada permukaan roti dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Ada balance? Nak 5 ketul jeer. Nak sumbat ngan sambal. Best tau. Sambal tumis.
ReplyDeleteKak gerau,
ReplyDeletetinggal 2 ketoi je. Pagi tadi dah makan untuk bekfes. Bagus gak cicah ngan sambal tumis. Kalau boh petai ok tak? hehehe....
gebussss nyer! ok bg E-na habiskn yg 2 ketui lg tu...kih kih kih
ReplyDeletesalam zila
ReplyDeletewah sedapnye makan roti dgn sup ayam tu..buat sendiri lg roti tu..lg la sedap..jom kita kurangkan makan nasi...hehehe
ps : tapi roti byak2 pun ok kan..tgok kat umah zulaikha DIARI XXL tu..makan buah je la kita nak diet ni..hahaha..tahan ker??...ekeke
Alaaaaaaaa..sedapnyer roti! dah lama jugak tak buat niiii kena masuk list dulu huhuhu...
ReplyDeleteE-na,
ReplyDeletetak sempat nak bagi ena, kami dah habiskan dulu.
Kak NJ,
ReplyDeletesedang mengurangkan sedikit demi sedikit pengambilan nasi. Tapi kadang kala tu terlajak juga.
Ika,
ReplyDeleteAkak pun dah berapa pulak tak meroti, takut BM merajuk langsung takleh guna.