Sebenarnya plan nak buat Sardines Bun tapi bila uli doh, terlembik lah pulak. Inipun dah beberapa kali asyik tabur tepung je. Susah juga nak letakkan inti sardin kat dalam doh. Kalau guna inti kacang merah ke mungkin masih boleh buat. Tapi sambal sardines ni kan lembab jadi agak susah sikit. Jadi untuk selamatkan keaadaan, saya just buat bun kosong. Lepas tu pagi tadi cicah ngan sambal sardines.
Actually, saya nak test bakar roti guna microwave oven yang baru. Tapi sebab saya ni agak lurus bendul pergi guna bekas kaca, jadi bahagian bawah tu tak berapa nak masak. Terlupa la pulak yg microwave mana la ada api bawah kan. Anyway memang ok juga bakar guna microwave ni tapi next time kena guna bekas pembakar roti. Tetap gebu roti tu cuma tak berapa bulat bentuk bun tu sebab doh terlembik.
microwave kita pulak sllunya sebelah masak sebelah tak masak, jadi lepas bakar 1/2 kena pusingkan bekas/loyang
ReplyDeletekalau sumbat sambal tu dalam bun lagi sedap kan.
ReplyDeleteuntuk Kog, microwave ko sompek sebelah kot. he he he.
Lee lin,
ReplyDeleteTu dia dah bagi hints suruh tuannya tukar yg baru le...
Kak Gerau,
ReplyDeletePlannya cam tu lah. Tapi silap teknikal, intinya dok kat luar je lah.
ooo boleh bakar roti guner microwave?? microwava takbleh masuk besi kan?? camner nak masuk loyang??
ReplyDeletepernah dulu termasuk sudu kat microwave terus berkilat sabung menyabung kat dalamnya..huhu
Ida,
ReplyDeleteKalau microwave yg ada function Grill dan Convection, boleh guna metal tray. Microwave function memang tak boleh.
memang nampa lembut bun akak tue... bestnye cicah sardin :)
ReplyDeleteIjan,
ReplyDeletememang lembut cuma bentuknya tak mengancam. Leper je.