Wednesday, December 2, 2009

Egg Benedict



Semalam, konon kononnya nak start panaskan badan, nak memasak setelah lama menggantung periuk belanga. Tapi bila nak nyalakan dapur, api tak keluarlah pulak. Bila check baru tau, gas sudah habis. Nampak sangat dah lama saya tak memasak kan....

Jadi call my husband suruh tapau apa apa untuk dinner. Bila balik, dia belikan Nasi Beriani 2 bungks. Habis diet, yg konon kononnya tak nak makan nasi waktu dinner. Habis licin kami bantai 2 bungkus tu.

Pagi tadi ingatkan nak buat goreng pisang, sebab saya bawa balik pisang dari kampung. Nampaknya kena tukar menu, saya buat egg benedict sebab boleh guna oven.

** Masukkan telur ke dalam ramekin atau bekas yg sesuai. Pecahkan telur ke atas roti tadi. Letakkan sedikit garam, lada hitam dan butter ke atas telur. Bakar di dalam oven lebih kurang 10 minit pada suhu 150 darjah celcius atau sehingga telur masak.

8 comments:

  1. nampak menarik... ade resepi tak kak?

    ReplyDelete
  2. Berapa kali nak try asyik kantoi aje. Memang nampak sedap n cantik. Tapi nak makan cam na ek? Pelik tak soalan ni.

    ReplyDelete
  3. Ernie,
    Dah letak resepinya. Nak details boleh refer kat myresipi.

    ReplyDelete
  4. Kak watie,
    Kalau makan kat kedai, confirm terlajak yg berat punya.

    ReplyDelete
  5. Kak gerau,
    Actually cam makan roti bakar dengan telur tak berapa nak masak je. Cuma untuk presentation, bagi nampak cantik.

    ReplyDelete
  6. Kak Hazila neh rajen betol ye pepagi...wpun simple...awat nampak menarik??? mmg berseni sungguh tanganmu kak hazila dlm bab presentation...

    or..sebab sy lapar..?x smpt jamah ape2 dis morning..lambat!kalut!stuck in jammed!

    ReplyDelete
  7. Faridah,
    Mungkin jarak rumah akak dengan tempat kerja tak berapa jauh. So sempat la buat yg simple. Tapi kalau kat KL ke, memang confirm makan kat kedai.

    ReplyDelete